Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Is een sedumdak brandveilig?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn een van de belangrijkste onderwerpen de laatste tijd. Hierdoor zijn ook sedumdaken in korte tijd razend populair geworden. Deze groene daken bieden veel voordelen. Dit is onder andere het verbeteren van de luchtkwaliteit en het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke omgevingen. Een van de vragen die men hier dan vaak meteen bij heeft is: is een sedumdak brandveilig? Dit snappen wij natuurlijk heel goed. De brandveiligheid van een dak is van groot belang voor een huis. Los van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid blijft veiligheid een belangrijkere pijler!

Sedumdak brandveilig

Hoe brandveilig is een sedumdak?

Sedumdaken zijn over het algemeen zeer brandveilig. Echter moet je het sedumdak wel goed onderhouden om brandgevaar te beperken. Dit doe je onder andere door dood en droog sedum te verwijderen. Daarnaast kan je sedum in droge periodes water geven. Het is echter wel belangrijk om dit alleen in de avond of vroege ochtend te doen. Anders is het water weer snel verdampt.

Hoe maak ik mijn sedumdak brandveilig?

Wij snappen erg goed dat je jezelf afvraagt hoe je ervoor zorgt dat je sedumdak veilig blijft. Er zijn dan ook een aantal manieren om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Er zijn twee belangrijke punten hoe je je eigen sedumdak brandbestendig maakt.

Sedum houdt brand tegen

Sedum kan tegen brand. Dit komt doordat er in sedum water is opgeslagen. Hierdoor zullen de planten niet snel vlam vatten en wordt de vuurverspreiding weer beperkt. Daarnaast is het zo dat normale dakbedekking 24 keer sneller vlam vat dan sedum. Dit is dus aanzienlijk sneller!

Maak bij aanleg gebruik van brandwerend materialen

Bij de aanleg van jouw sedumdak kan je ervoor kiezen om brandwerend materiaal te gebruiken. Hierdoor wordt de brandveiligheid van jouw huis vergroot. Het materiaal zorgt er dus voor dat het vuur zich minder snel verspreidt.

Hoe houd ik mijn sedumdak brandveilig?

Naast het brandveilig maken is het belangrijk om daarna jouw sedumdak brandveilig te houden. Dit kan op een aantal manieren. Maar welke manieren zijn dit? En hoe doe je dit precies?

Goed onderhoud van het sedumdak

Het eerste en daarbij ook belangrijkste aspect is onderhoud. Een goed onderhouden sedumdak zorgt ervoor dat vuur geen kans maakt. Het is daarom belangrijk dat je in droge periodes controleert op dode en dus droge sedum. Dood sedum heeft namelijk een grotere kans om in brand te gaan. Daarnaast is het aan te raden om in de koelere uren van een droge periode je sedum water te geven. Zoals eerder verteld slaat sedum water op. Hierdoor zal het minder snel in brand vliegen.

Wil jij de onderhoud liever door een specialist laten doen? Sedumdak Meester biedt een groendak onderhoudsservice wanneer u maar wilt. Wij komen graag bij u langs om uw dak netjes bij te werken.

Installeer irrigatie systemen

Een irrigatiesysteem is erg handig voor jouw sedumdak. Hierdoor zal jouw dak automatisch water krijgen. Dit scheelt jou niet alleen tijd, hierdoor zal het sedum brandveiliger zijn. Dit komt natuurlijk weer doordat het sedum dan water kan opslaan.

Let op wat er rondom het sedumdak gebeurt

Het is niet aan te raden om vuur te hebben in de buurt van jouw sedumdak. Er kunnen dan namelijk vonken terecht komen op het sedum. Als hier een droog stuk sedum tussen zit, kan dit vlam vatten. Pas bijvoorbeeld op met barbecueën, vuurwerk en vuurkorven.

Sedumdak Meester helpt jou graag

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over de brandveiligheid van jouw sedumdak? Of heb je andere vragen over sedumdaken? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen jou graag verder!

Heb je deze blogs al gelezen?

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Welke soorten sedum zijn er?