Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Heb jij een sedumdak? Of wil je deze gaan aanleggen? Dan vraag je je misschien af of je water moet geven aan een sedumdak en wanneer je dit het beste kan doen. Deze vraag is helemaal terecht. Er zijn namelijk bepaalde momenten wanneer wordt aan en afgeraden om een sedumdak water te geven. Maar welke momenten zijn dit precies?

Sedum water geven

Moet je een sedumdak water geven?

In principe hoef je sedum geen water te geven. Dit komt doordat sedum zelf water opslaat. Hierdoor kan een groendak in een extreem droge periode wel 3 tot 4 weken zonder water! In deze tijdsperiode kan het sedum dan wel gaan verkleuren. Dit is echter geen groot probleem. Houd de droge periode langer aan dan een maand? Dan raden wij aan om het sedumdak wel water te gaan geven. Echter kan dit niet op elk moment van de dag.

In natte periodes hoef je een sedumdak helemaal geen water te geven. Wanneer een sedumdak te veel water krijgt, kan dit leiden tot wortelrot. Probeer hierop te letten. Kortom, het is dus vooral nodig om jouw sedumdak in de zomer in de gaten te houden!

Op welke momenten kan ik mijn sedumdak water geven?

Het is het beste om jouw groendak in de vroege uren van de ochtend of in de avond water te geven. Hierdoor zal het sedum het water goed opnemen. Wanneer je het sedumdak midden op de dag water geeft verdampt het water en kan het sedum niet al het water opnemen. Daarnaast kan de zon in combinatie met het water het sedum beschadigen en zelfs verbranden. Ook wordt de aarde donkerder nadat je water hebt gegeven. Wanneer de zon hierop schijnt wordt de aarde dus nog warmer. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben voor het sedumdak.

Geef jouw sedumdak dus alleen water in de vroege ochtend, of in de avond wanneer de zon minder fel is. Hierdoor zal jouw groendak gezond en sterk blijven waardoor je er erg lang van kan genieten.

Verschillende manier om een groendak water te geven

In de zomermaanden kan het dus nodig zijn om een sedumdak regelmatig water te geven. Omdat het sedumdak soms lastig te bereiken is, zullen wij verschillende manieren op een rijtje zetten hoe een groendak bewaterd kan worden. Doe dit dus alleen op de momenten die we hierboven benoemd hebben.

Handmatig water geven

Wanneer het sedumdak enigszins bereikbaar is kan je het handmatig water geven. Dit kan bijvoorbeeld met een tuinslang, emmer of gieter. Het is hierbij wel belangrijk dat het water over het hele oppervlak gelijkmatig wordt verdeeld. Hierdoor zal elk sedumplantje op het groendak kunnen profiteren van het water.

Druppelirrigatie

Een druppelirrigatiesysteem zorgt ervoor dat de wortels van het sedumdak rechtstreeks worden bewaterd. Hierdoor wordt het water efficiënter gebruikt en wordt er minder verspild aan verdamping.

Automatische sproeiers

Wanneer een sedumdak een groot oppervlak betrefd is het mogelijk om een automatisch sproeiersysteem te installeren. Dit systeem kan geprogrammeerd worden om op vaste tijden en dagen het sedumdak te bewateren. Hierdoor zal je het sedumdak zelf geen water meer hoeven geven.

Heb je deze blogs al gelezen?

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Welke soorten sedum zijn er?

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn sedumdak?