Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Voordelen sedumdak

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Er zijn ontzettend veel voordelen van groene daken. Het draagt zijn steentje bij aan het milieu op verschillende manieren, maar kan daarbij zelfs zorgen voor een duurzamer huis. Op die manier bespaar je zelfs op de maandelijkse kosten! Hoe dat precies zit, leggen we in de 16 voordelen van sedumdaken hieronder uit!

Voordelen sedumdak

1. Milieuvriendelijke luchtzuivering

Groene daken dienen als natuurlijke luchtzuiveraars. De vegetatie op deze daken absorbeert schadelijke stoffen, zoals fijnstof en stikstofoxiden. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Deze groene daken bieden een duurzame oplossing voor het verminderen van luchtverontreiniging en het verbeteren van de kwaliteit van zuurstof voor stadsbewoners.

2. Vermindert het hitte-eiland effect

Het stedelijke hitte-eiland effect is het fenomeen dat in de steden de hitte over het algemeen hoger ligt dan daar omheen. Zeker met een hittegolf kan dit erg onaangenaam zijn. Dit wordt effectief aangepakt met groene daken. Door zonnestraling te absorberen en te zorgen voor verdamping van water, zorgt het sedum voor minder hoge temperaturen in de steden. Deze natuurlijke manier van verkoeling maakt de omgeving voor iedereen een stuk leefbaarder. Zeker met de hittegolven en warmere zomers die we ieder jaar in Nederland hebben. Met een sedumdak draag je dus je steentje bij aan het milieu en de opwarming van de aarde!

3. Efficiënt regenwaterbeheer en waterzuivering

Groene daken vangen regenwater op en geven het geleidelijk af. Hierdoor vermindert de hoeveelheid water die direct in rioleringssystemen stroomt. Dit niet alleen om overstromingen te voorkomen, maar het draagt ook bij aan duurzaam waterbeheer in stedelijke omgevingen. Met een zware regenbui zie je vast vaker ontzettend grote plassen water op de weg liggen. Dit komt allemaal door een overschot aan water dat in de rioleringssystemen stroomt. Jij kan hier dus al bij helpen!

Regenwater dat door groene daken stroomt, ondergaat daarbij natuurlijke zuivering. De vegetatie en het substraat filteren onzuiverheden, resulterend in schonere waterafvoer.

4. Besparen op de maandelijkse kosten

Als natuurlijke isolatielagen verminderen groene daken de warmteoverdracht door daken en muren. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen voor gebouweigenaren, met lagere kosten voor koeling door middel van bijvoorbeeld een airco. Maar ook andersom geldt dit in de winter. De sedum isolatielaag zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft en de kou buiten gehouden wordt. Je hoeft dus veel minder te stoken, waardoor de maandelijkse kosten voor gas een stuk lager zijn. Een duurzame keuze die zowel het milieu als de portemonnee ten goede komt dus!

5. Met sedumdaken lever je een bijdragen aan biodiversiteit

Groene daken creëren waardevolle leefgebieden voor diverse planten- en diersoorten. Deze groene oases in stedelijke omgevingen leveren een perfecte bijdragen aan de biodiversiteit, ondersteunen ecosystemen en zorgen voor een natuurlijke balans. In de steden is er over het algemeen al zo weinig groen en biodiversiteit. Door een hele nieuwe groene sedum mat te laten leggen, zorg jij voor een nieuw woongebied voor verschillende diersoorten!

6. Mooie uitstraling van jouw dak!

Saai wordt levendig met groene daken! Ze transformeren eentonige daken in visueel aantrekkelijke, groene platforms. Naast hun ecologische voordelen zorgen groene daken er ook voor dat jouw gebouw er een stuk mooier uitziet van boven. Zo krijgen hele stedelijke gebieden een mooier aanzicht!

7. Synergie met zonnepanelen

De combinatie van groene daken en zonnepanelen vormt een krachtige synergie voor duurzaamheid en rendement. Het verkoelende effect van groene daken verhoogt het rendement van zonnepanelen aanzienlijk, variërend van 4% tot wel 16%! Een slimme samenwerking die niet alleen bijdraagt aan een groenere leefomgeving maar ook aan een gezond financieel rendement.

8. Langdurige levensduur van het dak

Groene daken bieden duurzame bescherming met een verlengde levensduur tot wel 40 jaar. Door de vegetatielaag fungeren ze als een beschermende barrière tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld UV-straling, temperatuurfluctuaties en extreme weersomstandigheden. Hierdoor zijn de onderhoudskosten voor daken vele malen lager. Maar ook waarborgt het de kwaliteit en duurzaamheid van het dakoppervlak.

9. Weerstand tegen extreem weer

Groene daken bieden een effectieve bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Ze verminderen de blootstelling aan schadelijke factoren zoals UV-straling, temperatuurfluctuaties en extreme weersomstandigheden. Een sterke oplossing voor het waarborgen van de kwaliteit van het dakoppervlak.

10. Sedumdaken zorgen voor geluidsabsorptie

Groene daken fungeren ook als een demper van geluid. De vegetatie en substraatlaag absorberen geluidsgolven, waardoor een rustigere en comfortabelere omgeving ontstaat in uw woning. Zeker in stedelijke gebieden waar het bijna constant rumoerig is. Een natuurlijke oplossing voor het verbeteren van de geluidsomgeving.

11. Gezondere leefomgeving voor fysiek en mentaal welzijn

Sedumdaken is gekoppeld aan verbeterde mentale gezondheid, stressvermindering en algemeen welzijn. Groene daken bieden bewoners en werknemers de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke omgeving, wat kan bijdragen aan een betere levenskwaliteit. Dit is het gevolg van dat bijvoorbeeld ook CO2 opgenomen wordt. Een groenere omgeving voor een gezondere levensstijl.

12. Bijdrage aan koolstofvastlegging

Groene daken dragen actief bij aan koolstofvastlegging. Door CO2 op te nemen en de productie van zuurstof te bevorderen, verminderen ze de klimaatimpact van stedelijke gebieden. Los van de positieve bijdrage aan het milieu, zorgt het zoals hiervoor benoemd dus ook aan een gezondere omgeving. Niet alleen wordt CO2 uit de lucht gehaald en ademen we dit in mindere maten in. Ook wordt dit omgezet in zuurstof. Je profiteert dus een veel zuurstofrijkere en dus gezondere leefomgeving.

13. Waardeverhoging van vastgoed

Implementeer groene daken en verhoog de waarde van je vastgoed! Potentiële kopers en huurders waarderen de ecologische voordelen, energie-efficiëntie en mooie uitstraling van gebouwen met groene daken. Het zorgt namelijk ook voor een vermindering in de maandelijkse kosten door de isolatielaag én financiële steun in de vorm van een subsidie!

14. Financiële steun in de vorm van subsidie

Profiteer van subsidies en financiële steun van gemeenten en overheden voor groene daken. Deze regelingen verlagen in veel gevallen de initiële kosten, waardoor groene daken aantrekkelijker worden voor gebouweigenaren. Een extra stimulans om te investeren in duurzaamheid dus!

Laat direct een sedumdak aanleggen!

Heb jij nog vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. We staan klaar om al jouw vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden en je te voorzien van de benodigde informatie.

Ben je al overtuigd van de vele voordelen van groene daken? Wacht dan niet langer en vraag nu een gratis offerte aan. Groene daken transformeren jouw leefomgeving. Profiteer van duurzame, innovatieve oplossingen voor jouw dak. Wij kijken ernaar uit om je van dienst te zijn!

Heb je deze blogs al gelezen?

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Welke soorten sedum zijn er?