Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Wat is het gewicht van een sedumdak?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Het is erg belangrijk om te weten hoe zwaar het sedumdak is dat je gaat plaatsen. Een dak heeft namelijk een maximaal draaggewicht. Daarnaast zal het groendak meer gaan wegen wanneer ze verzadigd zijn met water. Sedumdaken wegen gemiddeld tussen de 40 kg/m2 en 225 kg/m2.

Gewicht sedumdak

Factoren die het gewicht van een sedumdak bepalen

Voordat je dus een sedumdak gaat plaatsen is het belangrijk om te weten of je dakconstructie dit wel aankan. Er zijn een aantal factoren die het gewicht van een sedumdak bepalen. Hier zullen we uitgebreid op ingaan.

De soort dakbedekking

Voordat je een sedumdak kan plaatsen is een stevige dakbedekking nodig. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die perfect geschikt zijn voor sedummatten of cassettes. Dit zijn dakbedekkingen zoals EPDM, betondaken en bitumen. We raden aan om voor een dakbedekking te kiezen dat bestand is tegen zware weersomstandigheden en wat gewicht kan dragen.

Geschikt isolatiemateriaal

De isolatiematerialen zorgen ervoor dat de warmte in je huis niet naar buiten kan ontsnappen. De isolatiematerialen die gebruikt zijn in jouw huis moeten bestand zijn tegen hoge belasting. Denk hierbij aan sneeuw, regen, dakbekleding en sedumcassettes.

Drainage van het dak

Sedum absorbeert water en verdampt water. Ook hierdoor zal het gewicht op het dak toenemen. Om deze reden is het belangrijk dat het water goed kan weglopen op het dak. Dit zorgt er niet alleen voor dat er niet te veel gewicht op je dak komt te staan. Ook zal dit beter zijn voor het sedumdak zelf.

Schuindak

Wanneer je sedum wilt plaatsen op een schuin sedumdak zijn deze factoren nog belangrijker. De belasting op je dak per m2 is nog hoger wanneer je sedum wilt gaan aanleggen op een schuin sedumdak. Dit komt doordat de sedummatten op dit soort daken tegen elkaar aan drukken. Daarom plaatsen onze experts bij schuine sedumdaken anti-schuifsystemen.

Gewicht intensief en extensief groendak

Een intensief groendak is vele malen zwaarder dan een extensief groendak. Dit komt doordat er vaak bomen en andere zware planten en struiken geplaatst worden op een intensief groendak. Daarnaast heeft een intensief groendak ook veel meer onderhoud nodig dan een extensief groendak. Een extensief groendak is dus veel lichter en is bijna onderhoudsvrij.

Heb je deze blogs al gelezen?

Wat is de beste dakbedekking onder een sedumdak?

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak