Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Wat is een intensief groen dak?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Een intensief groendak bevat andere vegetatie dan alleen sedum. Dit kan onder andere bestaan uit bloemen, bosschages en soms zelfs bomen.

Naast een intensief groendak bestaan er ook extensieve groendaken. Maar wat is precies het verschil tussen deze groendaken? En wat zijn de voor en nadelen? Na het lezen van deze blog weet jij precies welk soort groendak het beste bij jou past!

Bees & Butterflies

Is een intensief groendak geschikt voor ieder dak?

Zoals eerder hierboven verteld bevat een intensief groendak meer vegetatie dan alleen sedum. Zo kunnen er bloemen, bosschages en bomen geplaatst worden op dit soort groendaken. Daarbij komt wel dat een intensief groendak niet voor elk soort dak geschikt is. Dit komt doordat het gewicht per vierkante meter veel zwaarder is dan bij een extensief groendak. Zo kan het gewicht per vierkante meter tussen de 600 en 700 kg liggen. Daarnaast moet er ook nog op gelopen kunnen worden voor het onderhoud. Hierdoor moet het dak nog meer gewicht kunnen verdragen. Intensieve groendaken zijn vaak alleen bij grote daken van beton mogelijk. Houten daken kunnen dit gewicht vaak moeilijk verdragen.

Is een intensief groendak beter dan een extensief groendak?

Een intensief groendak heeft meer onderhoud nodig dan een extensief groendak. Dit komt door de vegetatie op dit dak. Dit is hetgeen dat meer onderhoud nodig heeft. Daarnaast is de beplanting laag van een intensief groendak veel dieper. Hierdoor is het gewicht vergeleken met een extensief groendak ook veel hoger. Om overbelasting van het dak te voorkomen moeten er ook drainage en irrigatie systemen worden aangelegd. Kortom is het aanleggen duurder en het onderhoud intensiever van een intensief groendak vergeleken met een extensief groendak.

Wat is een extensief groendak?

Extensieve groendaken worden over het algemeen vaker geplaatst. Deze zijn voornamelijk te vinden op woonhuizen en schuren. Extensieve groendaken zijn niet alleen mooi om te zien. Ze hebben ook functionele voordelen. Zo zijn ze in staat water op te slaan en zorgen ze voor een goede isolatie zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte van de dakconstructie.

De beplanting laag van een extensief groendak is maximaal 15 centimeter. Hierdoor is dit soort groendak veel lichter en goedkoper om aan te leggen dan een intensief groendak. Daarnaast slaat sedum zelf water op. Hierdoor hoef je sedum bijna nooit water te geven. Alleen in extreem droge periodes kan dit soms nodig zijn. Verder hoeft sedum in principe niet gesnoeid te worden. Hierdoor heb je eigenlijk geen groot onderhoud aan een extensief groendak. Bij Sedumdak Meester hebben we verschillende sedum pakketten. Hierdoor kan je zelf ook gemakkelijk een extensief groendak creëren!

Wat zijn de voor en nadelen van een intensief groendak?

Hieronder staan de voor en nadelen van een intensief groendak onder elkaar.

Voordelen intensief groendak

 • Meer soorten vegetatie

Nadelen intensief groendak

 • Niet geschikt voor elk dak
 • Aanleggen duur
 • Regelmatig onderhoud
 • Veel water nodig

Wat zijn de voor en nadelen van een extensief groendak?

Hieronder staan de voor en nadelen van een extensief groendak onder elkaar.

Voordelen extensief groendak

 • Betaalbaarder
 • Minimaal onderhoud
 • Geschikt voor bijna elk dak
 • Zelf aan te leggen
 • Bijna geen water nodig

Nadelen extensief groendak

 • Minder variatie in vegetatie

Groendaken bij Sedumdak Meester

Bij Sedumdak Meester zijn we gespecialiseerd in het aanleggen van groendaken. Wil jij een groendak aanleggen? Neem dan contact met ons op, of laat een dakinspectie door ons doen. Samen zorgen wij ervoor dat jouw groendak een succes wordt!

Heb je deze blogs al gelezen?

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn sedumdak?

Voordelen sedumdak

Veiligheidstips voor het aanleggen van een groendak