Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Auteur:Sam
Geplaatst op:

In onze samenleving gaat het steeds vaker over de luchtvervuiling. Vergeleken met tientallen jaren geleden zijn alleen al het aantal auto’s op de weg exponentieel toegenomen. Maar ook verschillende industrieën zorgen voor ontzettend veel luchtvervuiling. Met een groendak kun jij je steentje bijdragen en de luchtkwaliteit in jouw omgeving verbeteren. Hoe dat werkt en hoe je de luchtfilterende capaciteit kunt behouden? We leggen het graag voor je uit!

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Hoe zorgen groendaken voor een verbeterde luchtkwaliteit?

Uit het rapport van het RIVM blijkt dat vegetatie kan zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit. In het rapport wordt weergegeven dat een boom met een diameter van 30 tot 45 centimeter wel 140 gram PM10 per jaar kan opvangen. Dit staat voor ‘Particulate Matter’. Het gaat hierbij om in de lucht zwevende deeltjes die een diameter hebben van minder dan 10 micrometer.

Ook is er dieper gekeken naar groendaken. Uit een onderzoek in Chicago bleek dat een sedumdak van ruim 27 hectare heeft gezorgd voor 1675 kilo aan gefilterde stoffen. Het gaat hierbij om stoffen als:

  • Koolstofdioxide
  • Stikstofoxiden
  • Fijnstof
  • Zwaveldioxide
  • Ozon

Gemiddeld kunnen groendaken 8 kilo per m2 per jaar filteren. Dat is heel wat! Maar het is wel belangrijk dat je jouw sedum dan goed blijft onderhouden om dezelfde filtercapaciteit te behouden!

Hoe kan een groendak zijn luchtfilterende capaciteit behouden?

Om de filtercapaciteit te behouden is het belangrijk dat je jouw sedumdak goed onderhoudt. Wees gerust, je hoeft dit maar twee tot drie keer per jaar te doen. Zorg er in de zomer voor wanneer het heel warm en dus droog is, dat je de planten een keer besproeid met water. Over het algemeen is het bij de vetplanten niet nodig. Maar bij veel opeenvolgende warme dagen zonder regen is het wel handig dit te doen.

Kijk daarnaast je hele sedumdak goed na. Door wind en andere weersinvloeden kan het zo zijn dat de bovenste laag van de grond corrodeert. Hierdoor kunnen de wortels van de planten bloot komen te liggen en kunnen ze zelfs doodgaan. Nu gebeurt dit over het algemeen niet zo snel. Als je er dus op tijd bij bent en je jouw groendak weer voorziet van een verse laag aarde, dan zal het sedum zijn luchtfilterende capaciteit zeker behouden!

Heb je deze blogs al gelezen?

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Welke soorten sedum zijn er?

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn sedumdak?