vinkje Geleverd binnen 7 dagen
vinkje Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
vinkje GRATIS bezorgd op locatie
vinkje Direct groen resultaat!

Luchtkwaliteit verbeteren met groendak

Een groendak verbetert onder andere ook de luchtkwaliteit. Maar hoe heeft een groendak te maken met de luchtkwaliteit? Wij van SedumdakMeesters.nl leggen het je uit!

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak
Inhoudsopgave

Waarom zorgt een groendak voor verbeterde luchtkwaliteit?

Uit het rapport van het RIVM blijkt dat vegetatie, de beplanting op een groendak, kan zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit. In het rapport wordt weergegeven dat een boom met een diameter van 30 tot 45 centimeter wel 140 gram PM10 per jaar kan opvangen. Dit staat voor ‘Particulate Matter’. Het gaat hierbij om in de lucht zwevende deeltjes die een diameter hebben van minder dan 10 micrometer.

Ook is er in dit onderzoek naar de luchtkwaliteit bij groene daken dieper gekeken naar een groendak. Uit een onderzoek in Chicago bleek dat een sedumdak van ruim 27 hectare heeft gezorgd voor 1675 kilo aan gefilterde stoffen. Het gaat hierbij om stoffen als:

  • Koolstofdioxide
  • Stikstofoxiden
  • Fijnstof
  • Zwaveldioxide
  • Ozon

Gemiddeld kunnen groendaken 8 kilo per m2 per jaar filteren. Dat is heel wat! Maar het is wel belangrijk dat je jouw groendak dan goed blijft onderhouden om dezelfde filtercapaciteit te behouden, dit verbetert uiteindelijk de luchtkwaliteit!

In onze samenleving gaat het steeds vaker over de luchtvervuiling. Vergeleken met tientallen jaren geleden is alleen al het aantal auto’s op de weg exponentieel toegenomen. Maar ook verschillende industrieën zorgen voor ontzettend veel luchtvervuiling. Met een groendak kun jij je steentje bijdragen en de luchtkwaliteit in jouw omgeving verbeteren. Hoe dat werkt en hoe je de luchtfilterende capaciteit kunt behouden? We leggen het graag voor je uit!

Hoe verbetert een sedumdak de luchtkwaliteit

Behouden van luchtfilterende capaciteit groendak

Om de filtercapaciteit te behouden is het belangrijk dat je jouw groendak goed onderhoudt. Wees gerust, je hoeft dit maar één tot twee keer per jaar te doen. Zorg er in de zomer voor wanneer het heel warm en droog is, dat je de planten een keer besproeid met water. In principe hebben de vetplantjes van een groendak geen water nodig, maar wanneer er veel dagen achter elkaar droogte valt, is dit wel verstandig

Kijk daarnaast je hele groendak goed na. Door wind en andere weersinvloeden kan het zo zijn dat de bovenste laag van de grond corrodeert. Hierdoor kunnen de wortels van de planten bloot komen te liggen en kunnen ze zelfs doodgaan. Nu gebeurt dit over het algemeen niet zo snel. Als je er dus op tijd bij bent en je jouw groendak weer voorziet van een verse laag aarde, dan zal het sedum zijn luchtfilterende capaciteit zeker behouden!

Groendak bij Sedumdak Meester

Wil jij je steentje bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, door middel van een groendak? Wij van Sedumdak Meester kunnen dat voor jou regelen! Het maakt daarbij ook niet uit of jij een echte ‘’doe het zelver” bent en graag zelf groendak legt, of je het liever door ons team sedum experts laat doen. Ben jij geïnteresseerd in een groendak? Vraag dan een offerte aan! Ook kan je contact met ons opnemen op het nummer 070 36 98 639, of mail ons op info@sedumdakmeester.nl!

Inhoudsopgave
Artikel delen

Heb je deze blogs al gelezen?

20 november 2024

Is een sedumdak ook geschikt voor de winter?

17 november 2024

Een sedumdak bij regen en onweer

14 november 2024

Welke soorten Sedum zijn er allemaal