Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Wanneer moet ik mijn sedumdak bemesten?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Natuur en duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze leefomgeving. Met sedumdaken heb je een prachtige combinatie van beide. Deze groene daken gemaakt van voornamelijk vetplanten hebben veel voordelen. Sedumdaken hebben echter wel onderhoud nodig, zodat ze mooi en gezond blijven. Een vraag die vaak opkomt bij eigenaars van sedumdaken is: wanneer moet ik mijn sedumdak bemesten?

Sedum bemesten

Het beste moment om je sedumdak te bemesten

Het bemesten van sedumdaken is seizoensgebonden. Eén keer per jaar je groene dak bemesten zou al voldoende moeten zijn. Het beste seizoen om dit te doen is aan het begin van de lente. Wil je jouw sedumdak twee keer per jaar bemesten? Dat kan, wij raden dit zelfs aan! Doe dit dan aan het einde van de zomer, of aan het begin van de herfst. Het beste is om je groene dak te bemesten tijdens of kort voor een regenbui. Hierdoor zullen de mestkorrels goed opgenomen worden, waardoor het groene dak gezond blijft. Is het langdurig droog? Dan kun je zelf het sedumdak besproeien.

Wij raden af om het groene dak in de zomermaanden te bemesten. De reden hiervoor is dat de vetplanten dan minder actief groeien. Daardoor heeft het bemesten geen optimale werking. Daarnaast kan de mest door de hitte je sedumdak beschadigen. Zonde van je moeite en sedumdak dus.

Waarom moet ik mijn sedumdak bemesten?

Waarom is het belangrijk dat je je groene dak bemest? Dit heeft een aantal redenen. Deze zijn hieronder uitgelegd:

  • Het stimuleert de ontwikkeling van de vetplanten
  • Het zorgt ervoor dat het wortelstelsel zich goed en gezond ontwikkelt
  • Het houdt mosgroei tegen (mos verdrijft de vetplanten van het sedumdak)
  • Het zorgt voor bloemgroei en ontwikkeling

Welk mest heeft mijn sedumdak nodig?

Voor de bemesting van je sedumdak heb je speciale mest nodig. Het bemesten van je groene dak kan namelijk niet met elke soort mest. Je kan het beste kiezen voor speciaal sedummest. Deze mestsoort laat de meststoffen langzaam vrij. Hierdoor genieten de vetplanten langdurig van voeding.

Welke stoffen zitten er in de mest, en wat is hun functie?

Mest bevat diverse stoffen die planten voorzien van essentiële voedingsstoffen. Deze zorgen voor hun groei en ontwikkeling. De voornaamste voedingsstoffen in mest zijn:

  • Stikstof (N): Stikstof is onmisbaar voor de synthese van eiwitten, chlorofyl en nucleïnezuren. Dit is allemaal van vitaal belang voor de ontwikkeling van planten.
  • Fosfor (P): deze stof is essentieel voor de energieoverdracht in plantencellen. Daarnaast stimuleert het de groei van wortels, en bevordert de bloei en vruchtzetting.
  • Kalium (K): Kalium speelt een cruciale rol in veel biochemische processen bij planten. Bijvoorbeeld het reguleren van watergebruik, het activeren van enzymen en het versterken van de weerstand tegen ziekten en plagen.

Meststoffen kunnen naast deze essentiële stoffen ook andere voedingsstoffen bevatten. Dit zijn micronutriënten zoals ijzer, zink, mangaan. Deze samenstelling kan bij elke mest soort anders zijn. De beste verhouding van de NPK-stoffen voor jouw sedumdak is 10-5-20. Daarnaast raden wij aan dat de mest ook andere elementen bevat zoals hierboven is genoemd.

Heb je deze blogs al gelezen?

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Welke soorten sedum zijn er?