Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Alles over sedum snoeien

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Sedum is een erg duurzame plantensoort. Tegenwoordig hebben veel huizen zelfs sedummatten op het dak. Dit komt voornamelijk door de uitstraling. Sedum ziet er namelijk erg mooi uit op het dak van je huis. Maar sedum biedt nog veel meer voordelen voor zowel milieu als mens. Planten moeten verder natuurlijk wel onderhouden worden. Dus hoe vaak moet je sedum snoeien? En hoe gaat dit precies in zijn werking?

Sedum snoeien

Wat is sedum?

Sedum is een plant uit de vetplantenfamilie Crassulaceae. Deze plantenfamilie bestaat uit 400 tot 500 soorten! Sedum is in staat om water op te nemen in hun bladeren. Hierdoor kunnen ze erg goed tegen droge perioden. Daarnaast kunnen ze ook de winter overleven. Het kan in principe in elke omgeving groeien.

Sedum heeft vaak roze, rode, gele of witte bloemen. Doordat het een mooie plant is om te zien en erg onderhoudsvriendelijk is, worden ze vaak gebruikt voor groene daken. Daarbij heeft het ook nog eens een isolerende werking. Ideaal als je wilt bezuinigen op je gasrekening dus!

Wanneer moet je je sedum snoeien?

Sedum snoeien is in principe niet nodig. Dit komt doordat sedum niet heel erg in de hoogte groeit. Als sedum wel te hoog wordt, kun je ervoor kiezen om het te snoeien. Mochten er dode sedum planten tussen zitten? Ook dan kun je ervoor kiezen om deze ook snoeien. Dit kan je zien aan de bruine kleur die ze dan tonen. Hierdoor kan de plant weer groeien en bloeien.

In welk seizoen kan ik het beste mijn sedum snoeien?

Sedum snoeien kan in meerdere seizoenen. Echter is het ene seizoen veiliger voor sedum dan de andere. In het ene geval loop je namelijk de kans dat je het sedum beschadigd!

Sedum snoeien in de zomer

Het is het beste om je sedum te snoeien in het voorjaar of in de vroege zomer. De sedum plant is dan nog niet begonnen met bloeien. Hij zit dan in de groeifase, hierdoor zal het sedum weer snel herstellen. Het gevolg hiervan is dat het sedum later begint met bloeien. Daardoor zullen de bloemen ook minder groot worden.

Sedum snoeien in de winter

Je kan sedum ook snoeien in de winter. In de maanden oktober en november sterven veel soorten sedum af. Het gevolg hiervan is dat de planten bruin verkleuren. Als je dit niet mooi vindt, kan je ervoor kiezen om ze te snoeien. Hier is echter wel een nadeel aan verbonden. Er kan namelijk regenwater in het afgeknipte sedum terechtkomen, dit kan leiden tot vorstschade.

Hoe kan ik het beste mijn sedum snoeien?

Het snoeien van sedum is afhankelijk van de hoogte van de sedum soort. Hier pas je namelijk de manier van snoeien op aan. Sedum kan je het beste snoeien met een snoeischaar. Heb je een groot dak dat beplant is met sedum? Gebruik dan een heggenschaar. Hiermee gaat het een stuk sneller. Hoe je sedum daadwerkelijk moet snoeien zullen we per grootte gedetailleerder uitleggen.

Het snoeien van een grotere sedum soort

Bij een grotere en zwaardere sedum soort is het voldoende om alleen de topjes eruit te knippen. Daarnaast kan je sedum uit de aarde tillen. Hierdoor ontstaan kleine beschadigingen in het wortelstelsel, waardoor de bloeifase wordt uitgesteld.

Het snoeien van een kleinere sedum soort

Het snoeien van een kleinere soort sedum gaat op een andere manier. Deze soort snoei je door de randen van de sedum te knippen. Je kan dan ook gelijk alle uitgebloeide sedum wegknippen. Dit geldt ook voor de grotere sedum soorten.

Heb je vragen over het onderhoud van sedum? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten beantwoorden graag al je vragen!

Heb je deze blogs al gelezen?

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn sedumdak?

Voordelen sedumdak

Veiligheidstips voor het aanleggen van een groendak