Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn sedumdak?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Ja, dit kan! Sedumdaken zorgen zelfs voor een 10% hoger rendement van de zonnepanelen. De straling van de zon bij sedumdaken is hoger dan bij normale daken. Hierdoor wordt het rendement van de zonnepanelen verhoogd. Daarnaast zorgen groendaken voor een lagere temperatuur van de zonnepanelen. Ook dit verhoogt het rendement. Maar hebben zonnepanelen op een sedumdak nog meer voordelen?

Zonnepanelen groendak

Voordelen van zonnepanelen op sedumdaken

We hebben hierboven al een aantal voordelen benoemt van zonnepanelen op een sedumdak. Echter zijn er nog een aantal andere voordelen waar je van kunt profiteren. Deze voordelen worden hieronder verder uitgelegd. Hierdoor kan jij de overweging maken of je het het waard vindt om zonnepanelen te plaatsen op jouw sedumdak.

1. Zonnepanelen op een sedumdak verbeteren de biodiversiteit

Zonnepanelen op een sedumdak verbeteren niet alleen het rendement. Het vergroot zelfs de biodiversiteit van het sedumdak. Dit komt doordat er schaduw op het groendak wordt gecreëerd door de zonnepanelen. Sommige sedum planten groeien hier extra goed door. Het aantal insectensoorten zal ook stijgen.

Daarnaast voegt dit ook meer variatie toe aan het soort sedum op het groendak. Hierdoor ben je dus dubbel milieubewust bezig! Let echter wel op dat het sedum nog genoeg zonlicht krijgt. Hierdoor blijven ze gezond en zal het door blijven groeien.

2. Hoger rendement uitgelegd

Eerder benoemde we al dat zonnepanelen op een sedumdak zorgen voor een hoger rendement. Nu leggen we precies uit waarom dit het geval is.

Temperatuur speelt een grote rol in het rendement van zonnepanelen. Op een zomerdag kan de buitentemperatuur makkelijk oplopen tot 32°C. De temperatuur van zonnepanelen kan dan makkelijk stijgen tot 65°C. Dit is enorm nadelig omdat de temperatuur voor optimaal rendement 25°C is. Het is zelfs zo dat boven deze temperatuur elke graad celsius zorgt voor een afname van maximaal 0,5% rendement. Enorm zonde dus!

Met een sedumdak wordt de temperatuur van de zonnepanelen verlaagd. Dit komt doordat het groendak vocht verdampt. Hierdoor wordt de lucht in de omgeving van het sedum verlaagd. Hierdoor zullen de zonnepanelen in de zomer maximaal 30°C tot 35°C worden. Het gevolg is een toename van het rendement met maximaal 10%!

Het is echter lastig om de echte verhoging van het rendement te berekenen. Dit is namelijk per dak en constructie verschillend. Hierbuiten bieden zonnepanelen op een sedumdak wel degelijk een groot voordeel. Hierdoor zal de terugverdientijd van de zonnepanelen zeker verminderd worden.

3. Sedumdak verlengt de levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen krimpen en zetten uit door warmte. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan in de zonnepanelen. Als er te veel van deze scheuren in de zonnepanelen komen, vermindert het rendement. Het rendement van zonnepanelen kan zelfs met 10% verminderd worden door schade van temperatuur.

Wanneer de zonnepanelen op een sedumdak worden geplaatst, blijft de temperatuur van de zonnepanelen overdag lager. Hierdoor zal het temperatuurverschil in de nacht minder groot zijn. Door minder schommelingen in de temperatuur zullen er minder snel scheurtjes ontstaan. Het voordeel hiervan is dat de zonnepanelen een langere levensduur hebben.

Sedumdak met zonnepanelen bij Sedumdak Meester

Heb je nog vragen over sedum? Of andere onderwerpen omtrent het aanleggen van een groendak en de mogelijke opties met zonnepanelen? Neem dan contact op met Sedumdak Meester. Onze specialisten helpen je graag verder. Samen zorgen wij ervoor dat het aanleggen van jouw sedumdak een succes wordt!

Heb je deze blogs al gelezen?

Wanneer moet je een sedumdak water geven?

Luchtkwaliteit verbeteren met een groendak

Welke soorten sedum zijn er?