Geleverd binnen 7 dagen
Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
GRATIS bezorgd op locatie
Direct groen resultaat!

Handleiding sedumdak aanleggen

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Bij Sedumdak Meester maken we het aanleggen van groendaken eenvoudig, of je nu zelf de touwtjes in handen wilt houden of het aan onze meesters wilt overlaten. Ontdek hoe je moeiteloos een groendak creëert met ons gebruiksvriendelijke stappenplan, of vertrouw op onze vakkennis voor een zorgeloze ervaring. Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, bij ons wordt jouw groene droom werkelijkheid. Ontdek de mogelijkheden en laat jouw dak stralen in het groen!

Sedumdak installatie

Stap 1: Veiligheid eerst

Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en alle veiligheidsmaatregelen hebt ingezien. Ook kom je wellicht in aanmerking voor een subsidie bij je gemeente, kijk voor meer informatie op onze subsidiepagina.

Stap 2: Levering van sedum en materialen

Ontvang jouw complete Premium Sedum Pakket. Gratis bezorging tot aan de voordeur op de begane grond. Lees hier meer over onze aanlegservice waarbij wij je volledig ontzorgen.

Controleer je groendak pakket

Ga goed na of alle onderdelen van het pakket aanwezig zijn. Je zou de volgende onderdelen tegen moeten komen:

 • Premium Sedum vegetatiemat
 • Beschermdoek
 • Wortelwerende folie
 • 3 in 1 Drainagesysteem
 • Daktuinsubstraat
 • Green Roll (alleen bij lichtgewicht pakket)
 • Grind
 • Profiel randafwerking

Stap 3: Verzamel gereedschappen

Uiteraard heb je ook het juiste gereedschap nodig om het sedumdak aan te kunnen leggen. Om het jezelf makkelijk te maken, leg je dit ter voorbereiding allemaal netjes klaar. Het volgende heb je hiervoor nodig:

 • Bezem
 • Ladder
 • Stanley Mes
 • Broodmes
 • Werkschoenen
 • Handschoenen
 • Valbescherming
 • Helm

Stap 4: Aan de slag….

Begin met een stevige ondergrond waar je de ladder plaatst. Transporteer voorzichtig de materialen stapsgewijs naar boven en rol of leg deze direct uit op de juiste volgorde. Voorkom dat alles op één plek op het dak komt te liggen, dit kan namelijk te zwaar zijn. Zorg ervoor dat het dak in optimale conditie is voordat je begint. Vergeet niet om het dak grondig te vegen en schoon te maken.

Stap 5: Plaatsing van wortelwerende folie

Rol de wortelwerende folie over het dakoppervlak om de groei van wortels richting het dak te voorkomen. Gebruik het Stanley mes om bij de dakranden de gewenste maat af te snijden. (Snijd niet in de dakbedekking).

Stap 6: Plaatsing van beschermdoek

Rol de beschermdoeken uit en snij deze bij de dakranden af. (Snijd niet in de dakbedekking)

Stap 7: Drainagesysteem Installatie

Plaats het 3 in 1 drainagesysteem voor optimale waterafvoer, filtering en buffercapaciteit.

Stap 8:Plaatsing grind profiel

Plaats het meegeleverde randprofiel van 60 x 80 mm met de lange kant richting de dakrand.

Houd ongeveer 12-24 cm afstand van de dakrand en het randprofiel. Hier gaan we later nog grind toevoegen. Bij grotere daken adviseren wij de dak en grindrand wat breder te houden dan bij kleinere daken.

Stap 9: Toevoeging van daktuinsubstraat en/of Green Roll

Verdeel de daktuinsubstraat gelijkmatig over het groendak voor een optimale voedingsbodem. Zorg ervoor dat je genoeg afstand houdt van de rand.

Let op: Bij ons lichtgewicht systeem zit een Green Roll, hiermee vervang je 50% van het substraat door een lichte laag van steenwol. Rol eerst de Green Roll uit voordat je het substraat toevoegt.

Stap 10: Vegetatiemat uitrollen

Leg de Premium Sedum vegetatiematten uit over de daktuinsubstraat. Snijd waar nodig met een broodmes de sedummatten in de juiste lengte. Leg de vegetatiematten tot aan het randprofiel.

We leveren altijd extra sedum, zodat je zeker genoeg hebt om jouw dak te bedekken. Gebruik overgebleven stukken voor het opvullen van gaten of kijk of je het ergens anders (in de tuin) kunt plaatsen.

Stap 11: Afwerking met grind

Geef jouw groendak de finishing touch met de meegeleverde grindzakken voor afscheiding en een professionele uitstraling. Strooi het grind langs de vrijgelaten dakranden en het meegeleverde profiel.

Stap 12: Grondige inspectie en nazorg

Controleer het aangelegde groendak en volg onze uitgebreide handleiding voor het optimale onderhoud.

Ontvang een certificaat voor jouw voetafdruk

Als dank voor jouw bijdrage aan een groenere wereld, planten wij 2 bomen per m2 en sturen je een certificaat op voor de bomen die geplant worden als onderdeel van jouw groendak project. Ga voor meer informatie naar onze boomplantactie.

Volg deze eenvoudige stappen en ervaar de voldoening van het zelf aanleggen van een groendak. Bij Sedumdak Meester staan we klaar om jouw groendak werkelijkheid te maken. Voor meer informatie over het aanleggen of andere zaken met betrekking tot een sedumdak kun je altijd contact met ons opnemen!

Heb je deze blogs al gelezen?

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn sedumdak?

Voordelen sedumdak

Veiligheidstips voor het aanleggen van een groendak