vinkje Geleverd binnen 7 dagen
vinkje Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
vinkje GRATIS bezorgd op locatie
vinkje Direct groen resultaat!

Sedumdak opbouw

Auteur:Sam
Geplaatst op:

De opbouw van een sedumdak is niet ontzettend ingewikkeld. Er zijn enkele lagen die echter wel cruciaal zijn om van alle voordelen te kunnen profiteren. Anders loop je bijvoorbeeld goede isolatie of wateropname mis. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je geld bespaard!

Nu is er wel een verschil tussen een plat en een schuin dak. Schuine daken zijn namelijk anders opgebouwd. Zo blijven de sedumplanten goed zitten en kun je optimaal profiteren van de voordelen!

Sedumdak opbouw

Opbouw van platte sedumdaken

Groene daken zijn relatief simpel ingericht. Sedum planten hebben namelijk niet veel water en ook weinig ruimte voor hun wortels nodig. Hierdoor hoeft de sedum laag niet ontzettend dik te zijn. Over het algemeen is de mat dan ook 4 tot 15 centimeter dik. We spreken van een plat dak wanneer een dak met een maximale hoek van 10º. Niet alle daken zijn namelijk compleet recht. De opbouw van een plat sedumdak bestaat uit de volgende lagen met de onderste laag als eerst beschreven:

Soort laag:Beschrijving:
Dakbedekking/waterkerende laagDit is het dak zelf.
Wortelkerende laagDeze laag zorgt ervoor dat de groei van de wortels tegengehouden wordt vanaf dat punt. Zonder deze laag kan het plafond beschadigen.
BeschermlaagDe naam zegt het eigenlijk al: het beschermt de lagen die hieronder liggen tegen bijvoorbeeld de scherpe wortels. Maar het heeft nog meer functies. Het zorgt er namelijk ook voor dat het vocht vastgehouden wordt en de andere lagen op hun plek blijven.
DrainagelaagMet deze laag wordt overtollig water afgevoerd. Deze laag bestaat ook uit kleine soort kommetjes. Hiermee wordt het water gebufferd.
FilterdoekHiermee worden de grotere onderdelen gefilterd van het water. Kleine substraat deeltjes kunnen namelijk voor een verstopping zorgen in de drainagelaag.
SubstraatlaagZonder deze laag heeft het sedum niets om de wortels in te schieten. Dit is de voedingsbodem. Alle voeding die het sedum nodig heeft, halen de planten uit de substraatlaag.
ErosielaagDeze laag voorkomt erosie op het oppervlak van de substraatlaag. Dit kan namelijk al snel gebeuren wanneer de vegetatie nog niet is volgroeid.
Sedum laagDit is het sedum zelf. Er zijn verschillende soorten sedum waar je uit kunt kiezen.

Wat er anders is aan de opbouw van schuine sedumdaken

Sedum op schuine daken zijn wat anders ingericht. Water stroomt namelijk een stuk makkelijker en sneller weg dan bij platte daken. De hele installatie is daar dus op ingericht. In sommige gevallen wordt er zelfs een stevigere erosielaag aangelegd. Door de zwaartekracht kan er namelijk makkelijker erosie ontstaan. Hier kunnen ook verschillende andere maatregelen voor genomen worden. Zo kun je ook kiezen voor steviger en zwaarder substraat.

Daarbij kunnen niet alle sedumplanten op een schuin dak geplaatst worden. Het is belangrijk dat het sedum niet snel uitdroogt of makkelijk wegspoelt. Nu is sedum een vetplant, dus zal het over het algemeen niet snel uitdrogen. Toch zijn er wat sedum soorten die wel degelijk kunnen uitdrogen.

Verder moet er ook rekening gehouden worden met de daadwerkelijke hoek van het dak. Er zijn meerdere categorieën waarin een schuin dak kan vallen. Voor iedere categorie is een sedumdak anders opgebouwd:

  • 10º – 20º
  • 20º – 29º
  • 30º – 65º

Hulp van een specialist

Weet jij niet precies wat de hoek is van jouw dak? Of weet je niet precies hoe jouw sedumdak opgebouwd moet zijn? Neem contact op met de specialisten van Sedumdak Meester. Wij voorzien je graag geheel vrijblijvend van het beste advies! Weet je al wel precies wat je nodig hebt voor jouw dak? Vraag dan direct een gratis offerte aan.

Heb je deze blogs al gelezen?

10 juni 2024

Wat is het gewicht van een sedumdak?

10 juni 2024

Wat is de beste dakbedekking onder een sedumdak?

14 mei 2024

Wanneer moet je een sedumdak water geven?