vinkje Geleverd binnen 7 dagen
vinkje Direct leverbaar vanuit de kwekerij!
vinkje GRATIS bezorgd op locatie
vinkje Direct groen resultaat!

Wat is de levensduur van een sedumdak?

Auteur:Sam
Geplaatst op:

Voordat je aan een groendak gaat beginnen, is het belangrijk om je eerst goed in te lezen. De levensduur van een sedumdak is een van de onderwerpen waar we vaker een vraag over krijgen. Het is dan ook belangrijk om je hier goed over in te lezen. Met deze kennis kan jij er namelijk voor zorgen dat jouw sedumdak ontzettend lang meegaat!

Levensduur sedumdak

Hoe lang een sedumdak daadwerkelijk meegaat

Een sedumdak gaat gemiddeld 50 jaar mee! Wanneer je jouw groendak de juiste aandacht geeft en goed verzorgt, kun je dit nog veel verder uitrekken. Sommige groendaken gaan zo wel 70 jaar mee!

Sedum is een plantensoort die niet veel aandacht nodig heeft. Het is namelijk een vetplant. Vetplanten hebben weinig voeding nodig en slaan water op in hun bladeren, stengels en/of wortels. Hierdoor hoef je ze eigenlijk geen water te geven in Nederland. Eens in de zoveel dagen regent het namelijk wel, en dan kan het sedum weer heel wat dagen vooruit met het water dat het hieruit opslaat. Is het nu echt een droge zomer, dan kun je het altijd een keer besproeien met water.

Verder kan sedum relatief goed tegen verschillende klimaten. Een hete zomer of koude winter in Nederland kan het dus makkelijk overleven. Daarnaast zijn ze niet heel vatbaar voor ziekten en plagen.

Waardoor kan een sedumdak langer meegaan?

Los van de lage onderhoudsbehoeften van sedumdaken, kun je er alsnog heel wat aan doen om de levensduur ervan uit te rekken. Alle plantensoorten zullen het altijd beter doen wanneer jij ze de juiste aandacht geeft. Planten zijn ook organismen! Houd dus rekening met de onderstaande drie factoren om je sedumdak met wel tientallen jaren langer mee te laten gaan.

1. Gunstige omgevingsfactoren zijn altijd beter!

Wanneer de omgevingsfactoren beter zijn, zal jouw sedum het ook langer volhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagen waarop het ontzettend hard waait. Wanneer jouw sedumdak de windvlagen op een verkeerde manier ontvangt, kan het zo zijn dat sedumplanten het niet volhouden. Door de sterke windvlagen kunnen ze uit de grond getrokken worden of knakken.

Daarnaast is het vele malen beter wanneer je sedumdak niet volledig in de schaduw staat. Op die manier kan het sedum het zonlicht namelijk niet goed ontvangen. Zo is het ontzettend moeilijk voor de planten om fotosynthese te laten plaatsvinden en dus te groeien.

Luchtkwaliteit heeft verder een grote invloed. Voor mensen is het ook beter om in de natuur te leven in plaats van midden in de schadelijke gassen en fijnstoffen. Het werkt net zo blij planten. Deze schadelijke fijnstoffen en gassen kunnen de groei belemmeren en de gezondheid van het sedum beïnvloeden. Hierdoor gaan ze minder lang mee.

2. Blijf je sedumdak goed onderhouden

Sedumdaken hebben in de basis geen tot weinig onderhoud nodig. Maar zoals eerder aangegeven zijn planten ook levende wezens! Met de juiste aandacht zullen ze het dus beter doen en een langere levensduur hebben. Is het dus een keer wat langer warm en droog? Geef ze dan wat extra water. Vul het sedumdak daarnaast aan met extra substraat wanneer de bovenlaag er vanaf is. Haal ook het onkruid er eens in de zoveel tijd tussenuit. Je kunt ze ook eens in de zoveel tijd wat voeding geven. Let wel op dat je de juiste voeding geeft! En hoewel ze bijna niet vatbaar zijn voor ziekten of plagen, is het toch belangrijk om dit eens in de zoveel tijd te checken. Dit is namelijk nooit helemaal uitgesloten bij planten.

3. Kwaliteit van de opbouw van het groendak is belangrijk

Tijdens het leggen van een sedumdak is het belangrijk om de lagen van het groendak goed op te bouwen. Wanneer je een sedumdak goed opbouwt, kan dit ontzettend veel helpen in de algehele kwaliteit ervan. Dit heeft weer direct invloed op de levensduur van je groendak. Zorg er dus voor dat je de juiste lagen gebruikt om je sedum goed te kunnen voeden. Een substraatlaag met een goede diepte, is hierin misschien wel een van de belangrijkste factoren. Zo kan het sedum hier zijn wortels goed in schieten en blijft het stevig zitten.

Er is echter wel een bepaalde manier hoe je een sedumdak opbouwt en wat hier belangrijk voor is. Daarbij is er ook nog een verschil in een plat dak en een schuin dak, en zelfs de hoek waarin jouw dak staat. Weet je dus niet helemaal hoe je dit het beste in kunt richten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met Sedumdak Meester op voor advies!

Zorg dus goed voor jouw groendak!

Zoals je ziet is het toch belangrijk om goed voor je sedumdak te zorgen wanneer je de levensduur zo lang mogelijk uit wilt rekken. Onderhoud het sedum dus goed, of laat jouw sedumdak onderhouden door een van onze specialisten. Wij weten precies waar we rekening mee moeten houden en hoe we jouw sedum zo goed mogelijk kunnen verzorgen voor een lange levensduur. Zit je nog met vragen en heb je hulp nodig van een expert? Bel dan geheel gratis met onze professionals!

Heb je deze blogs al gelezen?

10 juni 2024

Wat is het gewicht van een sedumdak?

10 juni 2024

Wat is de beste dakbedekking onder een sedumdak?

14 mei 2024

Wanneer moet je een sedumdak water geven?