Wanneer geef je een sedumdak water? Heeft een sedumdak water nodig überhaupt? Wij van SedumdakMeester.nl vertellen je alles omtrent het watergeven aan een sedumdak!
Wanneer moet ik mijn sedumdak water geven?
- Jeroen
- Laatst geüpdatet:
- Leestijd: 3 min
Inhoudsopgave
Water geven sedumdak
Heb jij een sedumdak, of wil je die laten aanleggen, maar heb je geen idee hoeveel water een sedumdak nodig heeft? Het geven van water aan een sedumdak is bevorderend voor de groei van de plant. Van nature is sedum een vetplant die tegen extreme weersomstandigheden bestendig is, en dus weinig water nodig zal hebben. Toch zijn er redenen om je sedum wel degelijk water te geven. Wanneer, hoe en hoeveel water jij je sedumdak moet geven leggen wij van Sedumdak Meester je allemaal uit in dit blog!
Moet je een sedumdak water geven?
In principe hoef je sedum geen water te geven. Dit komt doordat sedum zelf water opslaat. Hierdoor kan een groendak in een extreem droge periode wel 3 tot 4 weken zonder water! In deze tijdsperiode kan het sedum dan wel gaan verkleuren. Dit is echter geen groot probleem. Houd de droge periode langer aan dan een maand? Dan raden wij aan om het sedumdak wel water te gaan geven. Echter kan dit niet op elk moment van de dag.
In natte periodes hoef je een sedumdak helemaal geen water te geven. Wanneer een sedumdak te veel water krijgt, kan dit leiden tot wortelrot. Probeer hierop te letten. Kortom, het is dus vooral nodig om jouw sedumdak in de zomer in de gaten te houden!
Kenmerken dat sedumdak water nodig heeft
Ook planten zo sterk als sedum moeten verzorgd worden met water. Natuurlijk is de verzorging van een sedumdak minimaal. Echter, zijn er een paar tekenen dat jouw sedumdak smeekt om wat water:
- Gerimpelde/ verschrompelde bladeren: Dit is een duidelijk signaal dat de planten vragen om water. Wanneer de vetplantjes beginnen te verschrompelen is het belangrijk ze water te geven.
- Verkleuring (bruin): Een gezond sedumdak zal over het algemeen een groene kleur hebben. Wanneer het sedum langzaam aan het afbreken is, krijgt deze een bruine kleur, en soms zelfs een gelige tint. Verkleuring kan wijzen op stress door het te kort komen van water.
- Droge grond: Als je bij het substraat of sedumdak grond kan komen en merkt dat het vrij droog aanvoelt, is dit het teken om water te geven aan je sedumdak.
- Lethargische groei: Van nature groeit sedum aardig snel. Als jou opvalt dat de groei van het sedum is vertraagd, is dit een indicator dat de planten water nodig hebben.
Valt een van deze voortekenen jou op? Dan is het een verstandig idee om jouw sedumdak water te geven, maar op welk moment doe je dat? We gaan je dat vertellen!
Welk moment geef je sedumdak water?
Het is het beste om jouw groendak in de vroege uren van de ochtend, of in de avond, water te geven. Hierdoor zal het sedum het water goed opnemen. Wanneer je het sedumdak midden op de dag water geeft verdampt het water en kan het sedum niet al het water opnemen. Daarnaast kan de zon in combinatie met het water het sedumdak beschadigen en zelfs verbranden. Ook wordt de aarde donkerder nadat je water hebt gegeven. Wanneer de zon erop schijnt wordt de aarde dus nog warmer. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben voor het sedumdak.
Geef jouw sedumdak dus alleen water in de vroege ochtend, of in de avond wanneer de zon minder fel is. Hierdoor zal jouw groendak gezond en sterk blijven waardoor je er erg lang van jouw sedumdak kan genieten.
Verschillende manieren sedumdak water geven
In de zomermaanden kan het dus nodig zijn om een sedumdak regelmatig water te geven. Omdat het sedumdak soms lastig te bereiken is, zullen wij verschillende manieren op een rijtje zetten hoe een groendak bewaterd kan worden. Doe dit dus alleen op de momenten die we hierboven benoemd hebben.
1. Handmatig water geven
Wanneer het sedumdak enigszins bereikbaar is kan je het handmatig water geven. Dit kan bijvoorbeeld met een tuinslang, emmer of gieter. Het is hierbij wel belangrijk dat het water over het hele oppervlak gelijkmatig wordt verdeeld. Hierdoor zal elk sedumplantje op het groendak kunnen profiteren van het water.
2. Druppelirrigatie
Een druppelirrigatiesysteem zorgt ervoor dat de wortels van het sedumdak rechtstreeks worden bewaterd. Hierdoor wordt het water efficiënter gebruikt en wordt er minder verspild aan verdamping.
3. Automatische sproeiers
Wanneer een sedumdak een groot oppervlak betrefd is het mogelijk om een automatisch sproeiersysteem te installeren. Dit systeem kan geprogrammeerd worden om op vaste tijden en dagen het sedumdak te bewateren. Hierdoor zal je het sedumdak zelf geen water meer hoeven geven.
Hoeveel water heeft sedumdak nodig?
Een sedumdak werkt net zoals een spons. Wanneer het regent zal het sedum per m2 zo’n 15 tot wel 100 liter water vasthouden. Om die reden hoef je jouw sedumdak alleen licht met water te besproeien om het mooi te houden.
Sedumdak bij SedumdakMeester.nl
Wil jij naast het weten hoe je water geeft aan een sedumdak ook meer weten over het zelf aanleggen van een groendak? Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op via het telefoonnummer 070 36 98 639, of mail ons op info@sedumdakmeester.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!
Inhoudsopgave
Artikel delen