Sedumdaken zijn onder de juiste omstandigheden ideale verblijfplaatsen voor vogels. Maar moet je hier als eigenaar van een sedumdak blij mee zijn, of zorgen vogels alleen maar voor ellende?
Waarom zorgen vogels voor overlast op een sedumdak
Of uw dak geteisterd wordt door vogels is erg afhankelijk van de omgevingsfactoren. Voor vogels zijn de grootste factoren vooral de nabijheid van een bos/park, naastgelegen gebouwen en stedelijk landschap. Vogels kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen aan je sedumdak. Lees hieronder wat ze doen, en waarom.
- Pikken het dak leeg
- Overlast door vogelpoep
- Overlast door herrie
Sedumdaken hebben een grote biodiversiteit. Op een dak zitten wel 100 verschillende planten en kleine dieren. Voor vogels is een sedumdak een soort feestmaaltijd. Honderden verschillende rupsjes, slakken en andere kleine insecten om uit te kiezen. Daarnaast hebben ze het ook gemunt op takken en groen. Sommige takken en groen worden door vogels gebruikt voor de bouw van hun vogelnest.
Doordat in sommige regio’s sedumdaken een grote hoeveelheid aan vogels trekken, poepen ze de hele boel onder. Was dit alleen op je dak geweest, dan was dit vervelend maar te overzien. Vogels bepalen alleen niet waar ze poepen en daarom zal hun poep overal op en rond het huis zitten. Dus ook de ramen, tuin en geparkeerde auto. Dit is natuurlijk een stuk vervelender dan alleen wat poep op het dak.
Ook zorgen bepaalde vogels voor veel herrie. Duiven, kraaien en spreeuwen kunnen allemaal op je sedumdak afkomen. Helaas maken deze vogelsoorten meer dan genoeg herrie. Het kan dus logischerwijs erg vervelend zijn wanneer je constant maar vogels in de buurt hebt van je woning.
Hoe hou ik vogels uit de buurt van mijn sedumdak
Om vogelsoorten uit de buurt te houden van je sedumdak zijn meerdere oplossingen. De 4 meest simpele en effectieve oplossingen zullen we hieronder stuk voor stuk voorlichten.
- Plaats speciale netten of gaas: Je kunt vrij makkelijk fijn gaas of netten op het dak monteren. Hierdoor verhinder je vogels om op je dak te landen. Deze oplossing heeft vrijwel geen invloed op je sedumdak. Alleen dan worden de dieren en planten niet weggepikt.
- Plaats een vogelverschrikker: Misschien een beetje oudbollig, maar nog steeds erg effectief. Daarnaast kost het vrijwel geen moeite. Heb je liever geen vogelverschrikker op je dak? Dan zijn er ook alternatieven zoals draaiende windmolens, reflecterende strips of plastic roofvogels.
- Plaats speciale planten: Je kunt ook speciale planten op je sedumdak planten. Sommige planten zijn minder aantrekkelijk voor vogels. Hierdoor zullen ze ook minder op je dak afkomen. Welke planten dit zijn, is afhankelijk van je sedumdak en het type vogel dat voor overlast zorgt.
- Geluid: Tegenwoordig zijn er ook speciale geluidsapparaten die vogel afschrikkende geluiden maken. Dat kan ook erg goed helpen om vogels weg te krijgen.
Vogels kunnen ook goed zijn voor je sedumdak
Vogels zijn niet alleen slecht voor je dak. Ja, ze kunnen voor overlast zorgen, maar brengen ook nog positieve punten met zich mee. We hebben de drie grootste voordelen van vogels bij een sedumdak op een rijtje gezet.
- Vogels pikken je dak leeg: Dit was toch een negatief punt? Ja dat klopt, maar toch kan het ook als iets positiefs werken. Zo zijn vogels min of meer natuurlijke insectenbestrijders. Ze verminderen een insectenplaag op je sedumdak. Zo zorgen ze ervoor dat niet al je sedum wordt opgegeten door rupsen, slakken en meer kleine dieren.
- Natuurlijke zaadverspreiders: Vogels zijn natuurlijke zaadverspreiders. Doordat ze constant van dak naar dak vliegen en steeds tussen alle bloemen en planten vliegen, verspreiden ze onbewust erg veel zaad. Ze hebben onbewust een soortgelijke rol als bijen.
- Goed voor het onderhoud van je dak (mest): Vogels kunnen je hele dak onderpoepen. Zoals eerder gezegd kan dit voor overlast zorgen. Toch heeft dit ook zijn voordelen. Zo figureert de vogelpoep eigenlijk als een soort mest, en is het erg goed voor al het groen op je dak. Misschien vind jij de vogelpoep vies, maar het is fantastisch voor je sedumdak.