Een sedumdak is de laatste jaren enorm populair. Je ziet steeds vaker daken vol met sedum. Logisch ook, het heeft namelijk zoveel voordelen. Maar kun je sedum ook gebruiken als bodembedekker? Lees hier meer.
Sedum als bodembedekker, kan dat?
Of sedum gebruikt kan worden als bodembedekker? Ja! Sedum is uitstekend geschikt als bodembedekker. De laatste jaren wordt dit ook steeds vaker toegepast in bijvoorbeeld tuinen. Sedum is een vetplant. Deze vetplantjes kunnen wel tegen een stootje. Daarnaast groeien ze erg makkelijk, en zijn ze ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk! Eigenlijk dus ideaal om als bodembedekker te gebruiken. Heeft sedum als bodembedekker nog meer voordelen?
Voordelen sedum als bodembedekker
- Het is simpelweg erg mooi: sedum is er te vinden in allerlei soorten en maten. Zo ook in verschillende kleuren en vormen. Dit zorgt voor een aantrekkelijke en veelzijdige bodembedekking. Zo kun jij het sedum aanpassen naar jouw wensen en voorkeur, en zal het dus altijd een mooie toevoeging zijn aan bijvoorbeeld je tuin.
- Het behoud water: sedum vereist weinig zorg. Het kan erg goed water opslaan in zijn bladeren. Hierdoor blijft het sedum (en dus de bodem) eigenlijk altijd wel goed, ondanks de weersomstandigheden.
- Erg onderhoudsvriendelijk: Sedum kan groeien in veel verschillende bodemsoorten. Daarnaast heeft het ook erg weinig bemesting nodig. Dit maakt het ideaal om bij iedereen in de tuin aan te leggen. Je hebt namelijk geen tuinier of iets nodig. Je kunt eenvoudig eens in de zoveel tijd zelf wat onderhoud plegen.
- Verhoogt de biodiversiteit: Sedum trekt verschillende soorten kleine dieren aan. Dit verhoogt de biodiversiteit enorm. Straks zit je tuin vol met vlindertjes en lieveheersbeestjes. Dit geeft gelijk een natuurlijke en kleurrijk gevoel.
Welke soorten sedum als bodembedekker
Er zijn tegenwoordig honderden verschillende soorten sedum. Welke is het beste als bodembedekker? Hieronder hebben wij de 3 beste/meest voorkomende soorten even uitgelicht.
✓ Sedum spurium
✓ Sedum album
✓ Sedum telephium
Sedum spurium:
Dit is een populaire keuze voor tuinen en daktuinen vanwege zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden. Het vormt dichte matten en heeft aantrekkelijke bladeren die in de zomer roze of rode bloemen krijgen.
Sedum album (Witte steenplant):
Deze soort is zeer geschikt voor droge en arme grond. sedum album groeit laag en vormt een mooie bodembedekking met groene bladeren en kleine witte bloemen in de zomer. Het sedum is er makkelijk te onderhouden en kan goed tegen droge periodes.
Sedum telephium (Bloedkruid):
Deze soort heeft wat hogere, rechtopstaande stelen en grotere bladeren. Sedum telephium bloeit met grote bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze en rood. Het is niet alleen erg mooi, maar ook bestand tegen droogte. Hierdoor is het een goede keus voor de Nederlandse tuin.
Wat voor soort onderhoud bij sedum als bodembedekker
Sedum als bodembedekker is relatief onderhoudsvriendelijk, maar heeft toch enige zorg nodig. Het is aan te raden om sedum in het voorjaar te snoeien, waarbij je dode of verlepte bladeren verwijdert om nieuwe groei te stimuleren. Sedum heeft weinig water nodig, maar tijdens lange droge periodes kan extra irrigatie nodig zijn. Ook is het goed om in de herfst een dunne laag mulch toe te voegen om de wortels te beschermen tegen extreme kou. Tenslotte kan het af en toe bemesten met mest helpen om de gezondheid en bloei van de plant te bevorderen. Je geeft het sedum dan extra voedingsstoffen.