Laagblijvend sedum. Super fijn natuurlijk. Je hoeft vrijwel geen onderhoud te plegen, maar kan alsnog genieten van alle voordelen. In deze blog behandelen welke soorten sedum laag zullen blijven, en dus onderhoudsvriendelijk zijn.
Welk soort sedum blijft laag
✓ Sedum spurium (Dragon’s blood)
✓ Sedum acre (Muurpeper)
✓ Sedum kamtschaticum (Kamtsjaka) sedum
✓ Sedum spurium (variant) *Fuldaglut
Sedum spurium (Dragon’s blood)
Het eerste sedum dat laag zal blijven is het sedum spurium. Dit is in Nederland een veelgebruikt sedum voor sedumdaken. Het is een roze-achtige bloem, met bladeren die in de herfst een prachtige dieprode kleur krijgen. Deze soort groeit laag en zal maar 5-10 cm hoog zijn. Dit maakt dit een sedum wat ideaal is voor mensen die op zoek zijn naar een sedumdak dat niet al te hoog groeit en onderhoudsvriendelijk is.
Sedum acre
Een andere zeer lage, tapijtvormige sedum is het sedum acre. Dit sedum wordt ook wel de muurpeper genoemd. Dit sedum wordt slecht 3-5 cm hoog. Hierdoor is het ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een erg laag sedum voor hun sedumdak. De acre of muurpeper heeft felgroene, kleine bladeren. In de zomer groeien hier gele bloemen aan.
Sedum Kamtschaticum
Het sedum kamtschaticum (of kamtsjatka-sedum) heeft stevige groene bladeren. In de zomer komen hier heldere gekleurde bloemen uit. Het is een erg stevig en winterhard sedum. Dit wil zeggen dat het gemakkelijk koude temperaturen overleeft. De bladeren groeien niet hoger dan 10-15 cm. Hierdoor blijft het erg onderhoudsarm.
Sedum fuldaglut
Het fuldaglut sedum is een variant op het eerste sedum, spurium. Ook dit sedum wordt gekenmerkt door prachtige dieprode bladeren. Dit sedum wordt iets langer. Gemiddeld zo’n 10 cm lang. Hierdoor is het een ideaal sedum als bodembedekker.
Hoe kun je het best je sedumdak onderhouden
Over het algemeen zijn sedumdaken erg onderhoudsvriendelijk. Je hoeft niet per se een laag sedumdak te kiezen als je geen zin hebt in regelmatig onderhoud. Wanneer je wel voor een laag sedumdak kiest, zal je toch wel profiteren van de voordelen van minder onderhoud. Onderhoud zal eigenlijk maar uit 3 simpele dingen bestaan. Dit kan je ook op hetzelfde moment doen.
- 2 a 3 keer per jaar mest strooien over het sedumdak. Het sedum haalt al zijn voedingsstoffen uit de mest. Hierdoor zal de bodem weer rijk zijn aan voedingsstoffen en kan de plant weer goed doorgroeien.
- 1 a 2 keer per jaar onkruid wegknippen. Het is verstandig om 1 a 2 keer per jaar het dak op te gaan en alles even te controleren op onkruid. Vaak hebben sedumdaken niet zoveel last van onkruid als bijvoorbeeld tuinen. Zeker dichtbegroeide sedumdaken met een lage hoogte zijn redelijk makkelijk hierin. Toch is het handig om dit om de zoveel tijd toch even te controleren
- 1 a 2 keer per jaar bijknippen. Dit kan gemakkelijk samen met het onkruid weghalen. Stukken die te snel groeien of te hoog zijn geworden, knip je gewoon weer wat kort. Voor laaggroeiend sedum is dit helemaal fijn. Vaak hoef je niks lager te knippen, omdat het over het algemeen niet heel hoog groeit. Mocht er stukken zijn die wel wat sneller groeien, dan valt dit ook direct op.
Wat zijn de nadelen van laagblijvend sedum
Aan laagblijvend sedum zijn eigenlijk niet zoveel specifieke nadelen verbonden. Toch zijn er enkele nadelen die wel noemenswaardig zijn. Soms geldt dit alleen voor laagblijvend sedum, maar soms ook wat meer in het algemeen.
! Niet geschikt voor intensief gebruik. (Niet op lopen of staan)
! Langzame groei
! Beperkte winterhardheid
! In de beginfase onkruid gevoelig
! Lagere biodiversiteit en minder voeding voor bijvoorbeeld vogels