Een sedumdak is super handig. Het is milieubewust, houdt de warmte van je huis vast en ziet er ook nog eens goed uit. Maar wat nou als je overheen moet lopen om ergens te komen, of je wilt het als grond in je tuin. Kan dat dan? Of maak je dan gelijk al het sedum kapot.
Lopen of staan op sedum
Kun je lopen of staan op sedum? Het korte antwoord is ja. Er zit hier wel een grote maar aan vast. Bij voorkeur loop je zo min mogelijk over je sedum. Prima als je een keer heen en weer moet om bijvoorbeeld iets schoon te maken. Zorg dat dit niet te vaak gebeurt. Wanneer je te vaak over sedum loopt, zul je schade maken. Zie het als lopen over een veld vol met kleine bloemetjes. Wanneer je hier 1 of 2 keer over wandelt, gebeurt er niet zoveel. Maar wanneer er regelmatig overheen wordt gelopen zul je merken dat het veld er steeds minder mooi uit zal zien. Bloemetjes worden vertrapt, breken af en zullen zelfs dood gaan. Houdt het dus bij sporadisch lopen.
Wanneer kan je niet lopen en staan op sedum
Loop nooit over sedum wanneer het vriest of net heeft gevroren. Planten die bevroren zijn, kun je beter niet overheen lopen. Planten zijn dan makkelijk te breken. Wanneer je er dus overheen loopt breken de plantjes af en zullen ze afsterven.
Loop daarnaast ook nooit over sedum vlak nadat het hard heeft geregend (of hard aan het regenen is). Het sedum zit dan helemaal vol met water. Zie het als een grote groene spons. Wanneer het wat wat weg is gestroomd, kun je er weer voorzichtig overheen.
Loop ten slotte nooit over het grind aan de zijkanten van je sedumdak. Grind aan de zijkanten zorgt ervoor dat het water kan wegstromen. Wanneer er wat met dit grind gebeurt loop je de kans dat het water niet meer kan wegstromen van het sedum. Dit is schadelijk voor je sedumdak.
Hoe kun je dan wel veilig over sedum lopen
Om veilig over een sedumdak te lopen zonder schade aan te richten, kun je speciale loopzones of paden aanleggen. Dit kan door verstevigde stukken grond zoals tegels, stapstenen of looproosters te plaatsen. Natuurlijk op de plekken waar veel gelopen wordt. Deze verstevigde paden bieden ondersteuning en zorgen ervoor dat je niet direct op de sedumplanten loopt. Zo worden de planten niet continu belast. Hierdoor wordt de kans op vertrapping en beschadiging op lange termijn aanzienlijk verminderd.
Hoe schade herstellen van beschadigd sedum
Zoals net verteld, loop je liever niet al te vaak over sedum. Maar wat als dit wel is gebeurd, of het zelfs even noodzakelijk is. Is je sedum nog wel te redden dan? Of ben je je geld en mooie sedum dan direct kwijt. Wees gerust, ook beschadigd sedum is prima te herstellen. Wanneer een gedeelte van je sedum beschadigd is, los je dit op door goed sedum door het slechte sedum te planten.
- Scheur wat goede sedumplantjes in tweeën. Let er wel op dat je zowel de plant als wortel scheurt.
- Plaats de (goede) gescheurde plantjes op beschadigde plekken. In principe was dat al. Om het proces te bevorderen en te versnellen kan het handig zijn om speciale sedumdakmest te gebruiken.
- Vanaf nu is het gewoon een kwestie van geduld. De natuur zal langzamerhand het sedum herstellen. Probeer er niet te veel aan te rommelen, en natuurlijk al helemaal niet over heen te lopen. Op deze manier kan je dus eenvoudig je beschadigde sedum herstellen.
Sedum wat dood is, is helaas niet meer te redden. Dood sedum herken je aan de bruinige kleur, harde structuur, en het feit dat er gewoon geen blaadjes/groen aan zit.