Heb jij last van kale plekken op je sedumdak? Lees dan deze blog! We behandelen het ontstaan van kale plekken op een sedumdak, hoe je dit kan voorkomen, en wat je moet doen als je kale plekken hebt op je sedumdak.
Oorzaken kale plekken in een sedumdak
Kale plekken op je sedumdak kunnen verschillende oorzaken hebben.
- Onkruid: Net zoals onkruid erg vervelend is in je voortuin, is dat ook op je dak. Sedum en onkruid zijn absoluut geen vrienden van elkaar. Wanneer een onkruid begint te groeien op je dak, zal langzamerhand je sedum afsterven. Dit omdat het onkruid al het water en voedingstoffen afpakt van het sedum. Het sedum kan dus niet meer groeien en zal uiteindelijk sterven. Dit zorgt voor plaatselijke kale plekken op je dak.
- Droogte: Uitdroging kan ook ontstaan door slechte weersomstandigheden. Wanneer het een hele tijd niet regent, komt sedum gewoon water te kort. Water, zonlicht en voedingsstoffen zijn essentieel voor sedum om te overleven en te groeien. Wanneer (sommige plekken van) je dak te weinig water heeft, zal je dus plekken zien waar het sedum weg zal gaan.
- Tekort aan voedingsstoffen: Sedum moet je om de zoveel tijd voeding geven. Dit doe je simpelweg door wat mest over het dak te verspreiden. Wanneer de bodem te weinig voedingsstoffen krijgt, zal het uiteindelijk ook sterven. Hierdoor kunnen ook plaatselijk kale plekken ontstaan op je sedumdak.
- (On)gedierte: Dieren kunnen nogal vervelend zijn voor sedum. Vooral vogeltjes en katten houden erg van sedum. Katten vinden sedum heerlijk om op te zitten en vertrappen en verrollen het sedum. Vogels pikken je hele dak leeg voor de bouw van hun nest. Ook hierdoor ontstaan er plaatselijk kale plekken op je sedum dak.
Hoe kun je kale plekken in een sedumdak voorkomen
Wanneer je een dak vol met planten hebt is het logisch dat er vanzelf ook andere kleine dingen gaan groeien dan alleen sedum. Dit is niet altijd erg. Toch raden wij wel aan om de volgende soorten planten te verwijderen:
- Zaailingen van bomen: Dit kan ontstaan door gevallen eikels of kastanjes van bomen, of door wind verspreide zaden zoals die van de esdoorn, eik, berk en es.
- Woekerende planten: Soorten zoals paardenbloemen, distels, winde en zevenblad nemen snel de overhand. Pluk ze voor de bloei om verspreiding te voorkomen.
- Mos en gras: Deze komen vaak voor op bepaalde plekken en kunnen de groei van andere planten belemmeren. Deze soorten verschijnen vaak wanneer er te veel water op het dak is.
- Sedum uitlopers in de grindrand: Verwijder uitlopers en wortels door met je hand of een harkje door het grind te gaan.
- Bladeren: Een dikke laag bladeren op je dak blokkeert het licht voor sedumplanten, dus verwijder deze om verstikking te voorkomen.
Hoe hou je dieren weg bij je sedumdak
Zoals eerder benoemd is, zijn het grootste probleem voor je sedumdak vogeltjes en katten. In principe is dit redelijk makkelijk op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld een vogelverschrikker plaatsen om vogels en katten weg te jagen van je dak. Wil je liever geen vogelverschrikker op je dak? Je kunt ook een speciale pieptoon installeren die alleen katten kunnen horen. Voor vogels werkt dit ook, maar heb je wel soms een ander soort geluid of toon nodig.
Je sedumdak genoeg water en voedingsstoffen geven
Het is over het algemeen vrij gemakkelijk te voorkomen dat je sedumdak lijdt aan een water- of voedingsstof tekort. Bestrooi je sedumdak twee a drie keer per jaar met verse sedumdak-mest. Je hebt nu het probleem van te weinig voedingsstoffen al verholpen.
Een watertekort is ook gemakkelijk op te lossen. Wanneer het enkele dagen droog is, en het dak dus geen water toevoer heeft, is het handig het even nat te spuiten met bijvoorbeeld een tuinslang. Dit is maximaal een paar minuten werk, maar zorgt er wel direct voor dat dak geen watertekort zal hebben.