Regen en onweer, moet je dan gelijk vrezen voor je sedumdak? Of is dit helemaal geen probleem voor je groene dak? In deze blog lichten we het effect van regen en onweer toe op je sedum dak. Daarnaast vertellen we je ook hoe een sedumdak een storm zelfs aangenamer kan maken.
Is een sedumdak bestemd tegen harde regen en onweer
Of een sedumdak bestemd is tegen zwaar weer zoals regen, hagel en zelfs onweer? Het antwoord is ja. Sedum is een vetplant. Vetplanten kunnen over het algemeen erg veel water vasthouden. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een goede geleidelijke afvoer. Op deze manier zal je regenpijp en afvoer nooit overstromen. Wind, hagel en onweer zijn ook geen probleem voor je sedumdak. Het sedum zit goed vast gemonteerd aan je dak, mits je dit natuurlijk door een deskundige laat doen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hele sedumdak opeens van je dak afwaait, zoals je weleens ziet met dakpannen tijdens onweer.
Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn dat door de wind je sedum uit elkaar scheurt. Sedum is daar wel echt sterk genoeg voor. Denk maar eens aan lage bosjes of grasvelden. Deze waaien toch ook niet weg elke keer als er harde wind is? Sedum is prima bestand tegen slechte weersomstandigheden.
✓ Geschikt tegen harde regen en hagel
✓ Onweer bestendig
✓ Bestendig tegen harde windstoten
Waarom een sedumdak voordelen heeft bij onweer
Zoals net verteld is sedum prima geschikt voor regen en onweer. Het is namelijk erg stevig en heeft als voordeel dat het een erg goede waterabsorptie en afvoer heeft. Daarnaast heeft een sedumdak nog andere voordelen bij onweer. Je kent het vast wel. Het is 3 uur ’s nachts en het is keihard aan het regenen. Je moet morgen vroeg op, maar kunt maar niet in slaap vallen vanwege het harde getik van de regen en hagel. Wanneer je een sedumdak hebt, zul je hier geen last van hebben. Het is min of meer namelijk een grote kussen op je dak, en zal dus al het geluid dempen.
Daarnaast is de kans dat je huis door de bliksem wordt getroffen aanzienlijk minder. Dit komt door de isolerende laag van het sedum. Natuurlijk is de kans al enorm klein dat je huis door de bliksem wordt getroffen, maar met een sedumdak is deze nog een stuk kleiner. Zo zorgt een sedumdak tijdens onweer voor meer comfort, veiligheid en een stuk betere waterafvoer.
Wat doen als je sedumdak beschadigd is
Gebeurd het toch dat je sedumdak beschadigd raakt in een grote storm? Dan is dit geen groot probleem. Het kan natuurlijk best gebeuren dat een gedeelte beschadigd is door bijvoorbeeld losliggende takken etc. Wanneer dit is gebeurd kan je het gemakkelijk repareren.
Stappenplan sedumdak repareren na beschadiging door harde regen of onweer
- Vind gezond sedum: Zoek een gezond stuk sedum. Niet beschadigd en het liefst dicht begroeid.
- Pak een stukje gezond sedum: Pak een stukje van het gezonde sedum (enkele plantjes). Zorg ervoor dat je het met de wortel uit de grond trekt.
- Plant gezond sedum tussen slecht sedum: Plaats het goede stukje sedum nu zorgvuldig tussen het ‘slechte’ sedum. Je kunt eventueel wat speciale sedumdak mest gebruiken om het herstellen sneller te laten gaan.
- Wacht het resultaat af: In principe was dit het al. Wacht zorgvuldig af en laat de natuur zijn ding doen. Probeer er natuurlijk niet te veel overheen te lopen.
Hoe zorg je voor een goede waterafvoer van je sedumdak bij regen en storm
Het is slim om grind aan de zijkanten van je sedumdak te doen. Vaak wordt dit al bij de aanleg gedaan. Een grindlaag van zo’n 20-30cm helpt al bij het afvoeren van water. Het zorgt er namelijk voor dat er geen waterophoping zal zijn aan de zijkanten. Het zorgt ervoor dat al het water naar de afvoerput toe stroomt.
Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat de wortels van de planten niet beschadigen. Grind is dus een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat het afvoer van regenwater beter verloopt, en om je sedum te beschermen.